Tota la informació sobre Calella Capital de la Sardana 2015

Amb motiu del nomenament de Calella com a Capital de la Sardana de 2015, l’Agrupació Sardanista de Calella, ha impulsat un seguit d’iniciatives amb l’objectiu d’ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la Sardana, Dansa Nacional de Catalunya, així com el coneixement de la música de cobla en tots els seus vessants.

El programa, va començar el passat 14 i 15 de març de 2015, amb la proclamació de Calella com a Capital (amb un pregó del prestigiós oncòleg calellenc, Dr. Carles Cordón, reconegut sardanista). Durant tot el cap de setmana van tenir lloc actes de perfil divers, dues produccions d’estrena, un audiovisual propi, un mapping creat per a l’ocasió, la presentació d’un trigipack (amb dos CD’s de producció pròpia i un DVD també produït per a l’ocasió), la inauguració d’una exposició retrospectiva titulada “Verd de pi, Blau de mar”, la creació d’una cobla pròpia, etc.

Destaquem igualment les activitats a les escoles de Calella (adreçades a més de 400 alumnes de 3er i 4rt de primària) a favor de divulgar la Dansa Nacional de Catalunya, en coordinació amb la Confederació Sardanista de Catalunya. Aquests cursets impartits en horari lectiu, van culminar en el marc de l’Aplec. El nostre Aplec, amb una ballada amb tots els nens i nenes envoltant el Patí de l’Ós.

La primera audició és la de Pascua, el 5 d’abril.

L’Aplec el vam fer el 6 i 7 de juny.

A l’estiu van agafar el relleu les audicions de sardanes al Passeig Manuel Puigvert, cada diumenge, començant el 21 de juny, dia mundial de la sardana, i continuant el 6 de juliol fins el 13 de setembre, el concurs bàsic de colles sardanistes del Campionat de Catalunya, la revetlla de Sant Jaume, la cantada d’havaneres, així com la cloenda del curset de Sardanes de l’Agrupació Sardanista, i ja entrada la tardor han tingut lloc actes tan emblemàtics com la retrobada dels antics alumnes de l’Escola de Cobla Ciutat de Calella, o la trobada anual de cobles de les escoles de música, en col•laboració a l’Obra del Ballet Popular. També ha tingut lloc la celebració dels Premis Capital de la Sardana, de nou amb la intervenció de la cobla “Calella Capital de la Sardana”, la final de Punts Lliures al Pavelló d’Esports Municipal, i la cloenda de l’Any Morera, amb la representació de la peça de teatre líric català “La Viola d’Or”, recuperada aquest any amb motiu del 150è aniversari del naixement d’Enric Morera.

Els actes han finalitzat el 20 de desembre de 2015, amb el Tradicional Concert de Nadal, amb un gran concert a dues cobles: La Cobla Calella Capital de la Sardana 2015 i la Cobla La Principal de la Bisbal.

Destaca el perfil productor de Calella en el marc d’aquesta capitalitat i l’aportació realitzada en l’àmbit de la creació i la producció musicals, gràcies a les estrenes i les obres d’encàrrec que s’han materialitzat amb fins a 6 sardanes d’estrena, signades per Francesc Cassú, Jordi Molina, Marc Timón, Enric Ortí, Jordi Texidó i especialment remarcable la sardana “Calella Capital de la Sardana 2015” del compositor calellenc Jordi Feliu, així com la producció de gran format “Paraules d’amor”.

Propostes per a tots els gustos, d’estil divers i destinades a reforçar el sardanisme a nivell local, la capitalitat ha servit perquè Calella recuperés el concurs bàsic de colles sardanistes, però també per donar un impuls i visibilitat importants, amb un seguiment destacable a nivell dels mitjans de comunicació generalistes, de la Sardana a nivell nacional.

Amb motiu de la cloenda de Calella com a Capital de la Sardana de 2015, l’Agrupació Sardanista de Calella, va organitzar l’acte de Cloenda amb l’estreta col.laboració de l’Ajuntament de Calella, el dissabte dia 27 de febrer de 2016 la “Cloenda del Campionat de Colles, amb l’entrega de trofeus, i un sopar amb festa inclòsa a la “Fàbrica Llobet-Guri”, i el diumenge dia 28 de febrer de 2016 al matí a la plaça de l’ajuntament amb una audició de sardanes amb la Cobla Bisbal Jove, i a la tarda, a la Sala Mozart, un breu concert amb la cobla Marinada, l’actuació dels Castellers de l’Alt Maresme i un espectacle produït per la Cobla Marinada i la colla sardanista Violetes del Bosc, anomenat: “Retrats d’un sentiment.